Parempaa ergonomiaa päätetyöskentelyyn

Työfysioterapeutti Ilkka Kukkonen on ollut Lääkärikeskus Minervan työterveyshuollon asiakkaiden apuna jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Vaikka työfysioterapeutin työn pääpaino on ennaltaehkäisevässä toiminnassa, hoidetaan tarvittaessa jo esiin tulleita oireita painottaen ohjausta omahoitoon.

Tässä Kukkosen vinkit ergonomisempaan tietokonetyöskentelyyn.

Ergonomisin istuma-asento toteutuu, kun jalkapohjat ovat tukevasti lattiassa eikä istuintyynyn reuna paina pohkeiden taakse. Istuimen syvyys taas on oikea, kun polvitaipeen ja istuintyynyn reunan väliin jää pienen nyrkin kokoinen tila. Istu ryhdikkäästi tuolin perällä ja anna selkänojan tukea selkääsi.

Muista jaloitella! Jos käytössäsi ei ole sähkötyöpöytää, hyödynnä seisomatyöskentelyyn esimerkiksi puhelut ja muu oheistoiminta, joka ei vaadi tietokoneen äärellä istumista.

Sormet työskentelee, kyynärvarret tukee, hartiat rentoutuu

Työpöytä on oikealla korkeudella kun kyynärvarret ovat tukevasti pöydän päällä ja hartiat ovat rentona. Kyynärvarret voivat ottaa tukea joko tuolin käsinojista tai suoraan pöydästä niin, että napa on kiinni pöydän reunassa. Jos pöydän korkeus ei ole säädettävissä, tingi ennemmin istumakorkeudesta kuin niska-hartiaseudun ergonomiasta. Liian suuren istumakorkeuden voit korjata jalkatukea käyttämällä.

Näppäimistön ja hiiren tulisi olla suoraan edessäsi ja etäisyydellä, jossa niitä ei joudu kurottamaan vaan olkavarret pysyvät lähellä kylkiä. Näytön etäisyys on hyvä, kun katse hallitsee kuva-alan luontevasti ilman, että liikettä joutuu ohjaamaan niskalla. Kiinnitä huomio myös työhuoneen valaistukseen; Valon tulisi etenkin näytön takana olla tasainen ja miellyttävä silmälle. Paras suunta luonnonvalolle on näytön sivulta.

Vinkki! Jos olet oikeakätinen, opettele käyttämään hiirtä vasemmalla kädellä. Näin oikea käsi vapautuu näppäimistön tai kynän käyttöön. Samalla työskentelyn symmetria paranee.

 

Minervan työterveyshuolto tarjoaa yrityksille laadukasta, paikallista, aidosti välittävää ja monipuolista työterveys- ja työhyvinvointipalvelua Raumalla, Eurassa ja Porissa. Toimimme moniammatillisena tiiminä ja nimeämme jokaiselle yritykselle oman työterveyslääkärin, -hoitajan, -fysioterapeuttin ja -psykologin, jotka oppivat tuntemaan yrityksen työntekijät, työolosuhteet ja organisaation.

Lue lisää ja pyydä tarjous.