Minervassa jokaisen potilaan allergian siedätyshoidot suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisesti. Oireiden ja allergiatulosten perusteella mietitään yhdessä, olisiko siedätyshoidosta apua. Siedätyshoito vaatii sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä.
Moni havahtuu allergiaan siitepölykaudella, kun silmät turpoavat ja nenä vuotaa. Oireita voivat olla myös jatkuva väsymys ja jaksamattomuus. Mikäli tällaisia oireita on, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle tutkimuksia varten. Minervassa useat lääkärit hoitavat allergioita, mutta sekä lasten että aikuisten siedätyshoito on keskitetty lääkäri Niina Koivistolle ja sairaanhoitaja Sofia Kalasniemelle.
Siedätyshoito ei ole ainoastaan oireiden hoitoa vaan sen avulla voidaan ennaltaehkäistä lisäallergioita sekä allergista astmaa.
– Siedätyshoitoa suositellaan henkilölle, jolla on allerginen nuha tai allerginen astma, joka ei hyvästä lääkityksestä huolimatta pysy oireettomana, ja jolla on todettu IgE-välitteinen allergia, lastentautien erikoislääkäri Niina Koivisto kertoo.
Hoitamaton tai huonossa hoitotasapainossa oleva astma estää siedätyshoidon toteuttamisen, joten astmatutkimus on tarpeen ennen hoidon aloitusta.
Siedätyshoitoa annetaan koivulle, heinälle ja pölypunkille, sekä joillekin eläimille ja pistiäisille. Siitepölyallergian siedätyshoito aloitetaan syksyllä, mutta muut siedätyshoidot voidaan aloittaa vuodenajasta riippumatta. Hoitomuotoja ovat pistoshoito ja tablettisiedätys. Hoidon kesto on kolme vuotta paitsi pistiäissiedätyksessä viisi vuotta.
– Pistos käydään hakemassa aina täällä Minervassa, jossa on mahdollisten reaktioiden hoitomahdollisuus. Alussa pistoksia annetaan kerran viikossa seitsemän viikon ajan. Ylläpitovaiheessa pistokset annetaan 6–8 viikon välein, sairaanhoitaja Sofia Kalasniemi sanoo.
– Tablettisiedätyksessä ensimmäinen tabletti otetaan täällä meillä, jonka jälkeen tabletti otetaan itse kolmen vuoden ajan kerran päivässä. Pistossiedätyksen ikäraja on viisi vuotta. Tablettisiedätyksen ikäraja on koivulle kahdeksantoista, pölypunkille kaksitoista ja heinälle viisi vuotta.
Hoidoista helpotusta harrastuksissa
17-vuotiaalla Leevi Heleniuksella on menossa koivuallergian siedätyshoidon viimeinen vuosi. Hän aloitti siedätyshoidot 15-vuotiaana julkisen terveydenhoidon puolella, mutta siirtyi Minervaan, jonka joustavammat aikataulut sopivat paremmin nuoren miehen hektiseen arkeen.
– Tänne on aina mukava tulla, sillä hoidot sujuvat jouhevasti ja turvallisesti. Valitsin pistokset, sillä saattaisin unohtaa ottaa tabletit. Tällä tavalla asia huolehditaan tuttujen ammattilaisten toimesta, Helenius toteaa.
Pistospäivänä ei saa urheilla. Helenius kiekkoilee Rauman Lukon U18-joukkueessa, joten hoidot on aikataulutettu joustavasti harrastus huomioiden.
– Meillä on viikossa kolmet treenit ja kaksi peliä, ja olemme saaneet aina sovittua aikataulut Sofian kanssa niin, että pääsen osallistumaan niihin. Hoitojen vaikutuksen huomaa myös pelatessa, sillä nyt jaksaa paremmin, Helenius kertoo.
– Vaikka viime keväänä jouduin vielä käyttämään antihistamiinia, huomasin oloni olevan jo parempi. Uskon, että siedätyshoito tulee helpottamaan elämääni huomattavasti.