Varmuutta raskauteen varhaisraskauden ultraäänitutkimuksella

Raskauden alku on useimmille vanhemmille uutta ja jännittävää aikaa. Uuden perheenjäsenen tuloa maailmaan odotetaan innolla ensimmäisistä raskausviikoista alkaen, jolloin kiintymyssuhteen luominenkin alkaa hiljalleen.

Suomessa tehdään säännöllisiä, laadukkaita tutkimuksia jo sikiövaiheessa lapsen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Kunnat järjestävät jokaiselle odottavalle äidille sikiöseulontaa, johon kuuluu kaksi ultraääniseulontatutkimusta ja näistä ensimmäinen sijoittuu raskausviikoille 10–13. Ensimmäiseen seulontatutkimukseen yhdistetään usein verikoe ja tulokset yhdistämällä voidaan selvittää kromosomipoikkeavuuksia.

Tätä kunnallisella puolella toteutettavaa seulontaa ennen on kuitenkin mahdollista käydä varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa yksityisen terveydenhoidon piirissä, mikäli siihen kokee tarvetta.

- Varhaisraskauden ultraan saavutaan monista syistä. Hyvin usein asiakas hakeutuu tutkimukseen yksinkertaiseksi siksi, että haluaa raskaudelleen varmistuksen. Se luo turvallisuuden tunnetta ja luottamusta omaan raskauteen, Lääkärikeskus Minervan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pekka Ylitalo sanoo.

- Jos taustalla on aiempia poikkeavia raskauksia, kuten keskenmenoja tai kohdun ulkopuolisia raskauksia, varhaisraskauden ultraäänitutkimus on suositeltavaa. Tai jos vaikkapa raskauden kesto on epäselvä, tutkimus on perusteltu.

- Oma lukunsa ovat tilanteet, joissa alkuraskauteen liittyy poikkeavia oireita, kuten verenvuotoa tai alavatsakipuja. Tällöin ultraääni- ja muut tutkimukset ovat usein välttämättömiä ja syytä toteuttaa pikaisella aikataululla.

Raskaus katsotaan alkaneeksi viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Gynekologiassa tuo ajankohta on H0 ja seitsemän päivää H0-hetkestä odottava äiti on raskausviikolla 1+0. Varhaisraskauden ultraäänitutkimus voidaan teoriassa tehdä jo raskausviikolla 5 eli viikko sen jälkeen, kun odotettujen kuukautisten olisi pitänyt alkaa.

Tutkimuksiin raskausviikkojen 7–9 aikana

Mikäli mitään poikkeavia oireita ei ole, Ylitalo kuitenkin suosittelee tutkimukseen saapumista raskausviikkojen 7–9 aikana. Tällöin sikiön syke on jo havaittavissa ja tutkimuksella saadaan muutoinkin kaikki vastaukset, mitä tutkimukselta halutaan. Minervassa kaikki gynekologit tekevät varhaisraskauden ultraäänitutkimuksia.

- Vielä raskausviikolla 5 sykettä on harvoin nähtävissä ja vaikka syke raskausviikolla 6 voidaan varmistaa, saattaa raskaus ollakin hieman oletettua varhaisemmassa vaiheessa. Tällöin toivottua varmuutta elävästä alkiosta ei välttämättä saada. Jos siis tekee tutkimuksen liian aikaisin, saattaa edessä olla 1–2 pitkää, epävarmuuden täyttämää viikkoa.

Tutkimus on hyvin yleinen ja useimmiten sen lopputulema on, että kaikki on hyvin sekä sikiöllä että äidillä, Ylitalo toteaa.

- Mikäli tutkimuksessa näkyy jotain poikkeavaa, neuvomme, ohjaamme ja lähetämme asiakkaan tarvittaessa jatkotoimenpiteisiin tai lisätutkimuksiin. Haluamme pitää huolen, että kun meidän vastaanotoltamme lähdetään, vanhemmat tietävät, mitkä ovat seuraavat askeleet ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Raskaus on hyvin henkilökohtainen ja intiimi asia, ja me ymmärrämme sen ja toimimme sen vaatimalla herkkyydellä.

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus toteutetaan sisäisesti emätinanturilla, sillä vatsanpeitteen päältä alkion tai sikiön elintoimintoja ei pystytä näin varhaisessa vaiheessa kunnolla havaitsemaan. Tutkimusta ei tehdä automaattisesti kaikille raskaana oleville, mutta jos jokin asia raskauden alkuvaiheilla huolestuttaa tai haluaa raskaudelleen varmistuksen, Ylitalo suosittelee ajanvaraamista ultraan.

- Ultraäänitutkimus tuo lisäarvoa muillekin kuin oireista kärsiville. Kun on varmuus siitä, että sikiö voi hyvin, voi raskausajasta nauttia kevyemmin mielin.