Urologia on lääketieteen haara, joka keskittyy virtsaelinsairauksiin ja niiden toiminnan häiriöiden tutkimiseen. Urologia mielletään yleensä vain miesten tutkimuksiin, kuten gynekologia naisiin, mutta Lääkärikeskus Minervan kirurgian ja urologian erikoislääkäri Pekka Kinnala huomauttaa, että hänen vastaanotollaan käy myös naispuolisia potilaita.
- Sana “urologiahan” tulee kreikan kielen sanasta ouron, eli virtsa, ja logia, eli tiede tai oppi. Virtsakivet, virtsatietulehdukset ja monet muut virtsaelinsairaudet koskevat molempia sukupuolia.
Valtaosa Kinnalan asiakkaista ovat kuitenkin miehiä. Vastaanotolle saavutaan yleisimmin virtsaamisen häiriöiden vuoksi, erektio-ongelmien takia tai eturauhasen tutkimukseen – onhan eturauhassyöpä miesten yleisin syöpä Suomessa.
Systemaattista eturauhastutkimusta tai urologilla käyntiä ylipäätään tietyn ikävuoden jälkeen Kinnala ei näe tarpeellisena: hänen nyrkkisääntönsä on, että mikäli virtsaamisongelmat aiheuttavat arkielämässä haittaa esimerkiksi jatkuvien öisten vessakäyntien takia, silloin kannattaa varata aika lääkäriin. Myös vasektomia-aikeita pohtiessa on syytä konsultoida urologia.
Poikkeuksena sääntöön Kinnala kuitenkin lisää, että mikäli suvussa esiintyy eturauhassyöpää, silloin tutkimuksessa käynti on perusteltua.
- Virtsankaari heikkenee vanhemmiten luonnostaankin, joten heikko virstansuihku itsessään ei ole merkki ongelmista. Jos kuitenkin oireet haittaavat päivittäistä elämää, siihen löytyy yleensä aina hoitokeino. Läheskään aina ei tarvita operaatiota, vaan hyviä lääkkeitä löytyy nykyään moneen lähtöön, Kinnala toteaa.
Yöllinen virtsaamisen tarpeen lisäksi tällaisia arkea haittaavia oireita voivat olla esimerkiksi kirvely virtsatessa tai tunne, että rakko ei tyhjene kunnolla. Jälkimmäisen vaivan tutkimiseen Kinnalan vastaanottohuoneesta löytyykin ultraäänilaite, jolla voi havaita virtsarakon tyhjenemisen.
"Nuorten miesten yleisin syy tulla urologille on kiveskyhmy"
Urologisiin tutkimuksiin hakeutuvat tavallisimmin iäkkäämmät miehet, mutta nuoriakin vastaanotolla näkee. Toisinaan asiakkaat ottavat mukaansa myös puolisonsa, mistä Kinnala on tyytyväinen paristakin eri syystä.
- Asiakas itse saattaa vähätellä oireitaan on ja siksi puolison näkökulma voi olla tärkeä asiaa selvitettäessä. Ja kun on kaksi korvaparia kuuntelemassa diagnoosia ja hoitotoimenpiteitä, vaiva saadaan varmemmin kotioloissa selätettyä, hän selittää.
- Nuorten miesten yleisin syy tulla urologille on kiveskyhmy. Yleensä ne eivät aiheuta isompia huolenaiheita, kuten eivät myöskään valtaosa eturauhastutkimuksistakaan. Tapaan käytännössä päivittäin asiakkaita, joiden kanssa selvitellään syövän mahdollisuutta. Selkeästi harvinaisempaa on, että syöpämuutoksia löytyisi.
Kinnala ei ole havainnut, että urologilla käyntiin liittyisi mitään häpeän tunteita tai muuta varautuneisuutta.
- Sanoisin jopa, että perusterveydenhuollon puolella saattaa esiintyä enemmän häveliäisyyttä. Kun tullaan urologin oven taakse odottamaan, silloin tiedetään, mihin ollaan tulossa, Kinnala sanoo.
- Vielä joitain vuosia sitten erektiohäiriöistä ei uskallettu puhua. Muutosta on tapahtunut paljon ja nykyään näistä asioista puhutaan avoimemmin ja enemmän. Se on erittäin hyvä kehityksen suunta.