Tieto, tuki ja työkalut astmojen ja allergioiden hoitoon

Lääkärikeskus Minervan astma- ja allergiaklinikalla on elokuun 2020 alusta lähtien tutkittu ja diagnosoitu entistä pitkäjänteisemmin lasten ja nuorten allergioita ja astmoja.

– Spirometrian eli keuhkotutkimuslaitteen avulla voimme tutkia yli 6-vuotiaiden astmaa. Tutkimus mittaa keuhkoputkien supistuvuutta ja keuhkojen tilavuutta, ja sen avulla teemme diagnoosin ja seuraamme lääkevastetta, sairaanhoitaja Sofia Kalasniemi kertoo.

Mikäli epäillään rasitusastmaa, tehdään juoksurasitustestit.

– Puhalluksen jälkeen lapsi juoksee valvonnassani tietyn ajan. Suorituksen päätteeksi tehdään uusi puhallustesti. Näiden tietojen pohjalta voidaan arvioida rasituksen vaikutus keuhkoihin.

Mikäli jälkikasvullaan epäilee astmaa, kannattaa kotona tarkkailla muutoksia lapsen jaksamisessa. Minervassa tehdään spirometria-tutkimuksia ja siedätyshoitoja myös aikuisille.

– Yskäoireita saattaa ilmetä rasituksessa tai yskä saattaa jäädä päälle infektion jälkeen. Aina oireet eivät ole niin selviä, että hengitys vinkuisi.

Esimerkiksi lapsen jaksamattomuus saattaa olla merkki astmasta.

Altistustesti turvallisissa olosuhteissa

Minervassa tehdään myös ruoka-ainealtistuksia. Tällöin potilas saa valvotuissa olosuhteissa ruoka-ainetta, jolle hänen epäillään olevan allerginen.

– Etenemme Käypä hoito -protokollan mukaan ja seuraamme oireita. Oireiden perusteella arvioimme onko lapsi allerginen ja onko vakavan reaktion riski olemassa. Tarvittaessa opetamme käyttämään adrenaalikynää ja annamme harjoituskynän kotiin mukaan, Kalasniemi taustoittaa.

– Meillä kaikki tapahtuu turvallisesti. Täällä on ensiapulääkkeet, eli jos potilas saisi altistuksessa anafylaksian, pystymme hoitamaan reaktion välittömästi.

Yleisimmät ruoka-aineallergiat ovat maito ja kananmuna. Kotona tehdyt itsediagnoosit eivät riitä rajoittamaan lapsen ruokavaliota.

– Valvottu altistus tulee tehdä, jos epäillään vakavaa allergiaa tai tarvitaan Kelan erityiskorvattavuutta tai hoitotukea. Ilman tätä erityismaito on kallista. Kouluun ja päiväkotiin ruokavaliotodistuksen tekee lastenlääkäri.

Siedätyshoitoa annetaan siitepölyallergiaan ja pölypunkeista johtuvaan ympärivuotiseen nuhaan joko pistoksina tai tabletteina.

– Siedätyshoito tulisi aloittaa reilusti ennen kuin siitepölykausi alkaa. Esimerkiksi koivu alkaa kukkia huhtikuussa, joten hoito tulisi aloittaa loppuvuodesta. Näin elimistö ehtii saada ainetta ja valmistautua kauteen, Kalasniemi muistuttaa.

Minervan astma- ja allergiaklinikan palvelut

ASTMA

  • Spirometriatutkimus
  • Juoksurasitustesti

ALLERGIAT

  • Ruoka-ainealtistukset (mm. maito kananmuna, pähkinät, kala, vehnä)
  • Siedätyshoito – tabletti- ja pistossiedätys (koivu, heinä, pölypunkki)
  • Adrenaliinikynän käytön ohjaus

IHOTTUMAT

  • Rasvausohjaus, sopivien perusvoiteiden löytäminen
  • Kortisonirasvausten ohjaus