Niina ja Sofia ovat lapsiasi varten

Kun kyse on lapsen terveydestä, on tärkeää päästä hoitoon nopeasti. Lääkärikeskus Minervan lastenlääkärille et tarvitse lähetettä ja tarvittaessa voit kysyä neuvoa hoitajalta. Vanhemmat ovat lastensa parhaita asiantuntijoita ja sen vuoksi Niina ja Sofia ottavat heidän huolensa vakavasti.

Teksti: Maiju Junko / Satakunnan Kansa

Niina Koivisto ja Sofia Kalasniemi, Minerva
Lääkärikeskus Minervassa turvataan hoidon jatkuvuus. Tavoitat saman lääkärin ja hoitajan eikä aina tarvitse aloittaa alusta. Hoidon jatkuvuus on tärkeää, kertoo työparina toimiva lastentautien erikoislääkäri Niina Koivisto ja sairaanhoitaja Sofia Kalasniemi.

Lastentautien erikoislääkäri Niina Koivistolla ja lastensairaanhoitaja Sofia Kalasniemellä on vankka osaaminen ja aiempaa kokemusta julkisesta terveydenhuollosta. Niina on toiminut pitkään myös yliopistollisissa keskussairaaloissa ja Satasairaalassa.

"Työskentelimme työparina Rauman lasten ja nuorten poliklinikalla ja Minervassa yhteistyömme tiivistyi. Minervassa oli mahdollista toteuttaa lapsille ja nuorille oma matalan kynnyksen vastaanotto, joka tarjoaa erikoissairaanhoitotasoista hoitoa ilman lähetteitä", Niina kertoo.

Lastentautien erikoislääkäri Niina Koivisto, Minerva
”Lapset ja nuoret saavat Minervassa hyvää, ajantasaista ja kokonaisvaltaista hoitoa. Potilaan lisäksi otetaan huomioon koko perheen hyvinvointi”, Niina muistuttaa.

Joskus vain juttelu Sofian kanssa riittää

Minervassa soittajalle vastaa aina asiantunteva sairaanhoitaja. Hän tekee tärkeät kysymykset, antaa kotihoito-ohjeet tai ohjaa oikealle lääkärille.

"Joskus suosittelen seuraamaan tilannetta kotona, antamaan lääkettä ja ottamaan seuraavana päivänä uudelleen yhteyttä", Sofia selvittää. Niina nyökkää ja jatkaa: "Kun kyse on lapsen terveydestä, on tärkeä päästä hoitoon nopeasti. Meille et tarvitse lähetettä. Vanhemmat ovat lastensa parhaita asiantuntijoita ja siksi otamme heidän huolensa vakavasti.”

Potilas perheineen huomioidaan aina kokonaisuutena, ja jatkuvuus on tärkeää.

”Asiakkaat tulevat nopeasti tutuiksi ja pian ymmärrämme toisiamme jo puolesta sanasta. Sitä tunnistaa jo tutun lapsen nenänpäästä, miten lapsi voi”, Niina tietää.

Niina Koivisto ja Sofia Kalasniemi, Minerva
Minervassa hoituu niin yksittäinen ongelma kuin pitkäkestoisen perussairauden seuranta.

Minervassa tutkitaan ja hoidetaan monipuolisesti ja joustavasti

Minervassa tehdään muun muassa astma- ja juoksurasitustutkimuksia sekä allergiaan liittyviä ruoka-ainealtistuksia. Myös lasten suolioireita tutkitaan paljon.

”Annamme kaiken ikäisille tabletti- ja pistossiedätyshoitoa”, Niina vinkkaa.

Hän muistuttaa, että Minervassa hoituvat helposti myös esimerkiksi rokotukset ja lääkeinjektiot.

”Aina perheiden ei aikataulullisesti onnistu käydä terveyskeskuksessa tai sairaalassa. Meille pääsee joustavasti.”

Vauvahieronta onnistuu kätevästi omassa kodissa

Sofia on perehtynyt atooppisen eli kutisevan, kuivan ja karhean ihon hoitoon. Hän antaa vanhemmille rasvausohjausta, jotta lapsen hoito sujuu helposti kotona.

Vauvahieronta taas voi helpottaa vauvan vatsavaivoja tai rauhoittaa levotonta pikkuista. Tämän taidon Sofia siirtää mielellään vanhemmille.

”Vauvahieronnan oppii helposti tekemään itse kotona, turvallisessa ja tutussa ympäristössä. Olemme ohjanneet monia vanhempia, joiden pienokaiset ovat saaneet avun,” Sofia kannustaa.

Niina Koivisto ja Sofia Kalasniemi, Minerva
Sofian saa helposti kiinni soittamalla. Hän järjestää tarvittaessa myös tavanomaista pidemmän vastanottoajan. ”Ensimmäisen vastaanoton jälkeen voidaan käyttää myös WhatsAppia tai tekstiviestiä.”

Koska lääkäriin – helpot nyrkkisäännöt

Koska sitten kannattaa tulla lastenlääkärin juttusille? Lastentautien erikoislääkäri Niina vastaa.

"Mikä tahansa uusi, vaikea tai pitkittyvä oire on syytä huomioida, esimerkiksi suolioireet tai syömishäiriöt, pitkittynyt yskä, toistuvat infektiot tai jaksamattomuus rasituksessa ovat selkeitä syitä. Samoin uudenlaiset tai jatkuvat päänsäryt. Tuolloin pitää pysähtyä selvittämään tarkemmin mistä on kyse."

”Meillä on hyvät, omat tutkimus- ja hoitomahdollisuudet. Tarvittaessa saamme myös lastenneurologin, -kirurgin, korvalääkärin, ihotautilääkärin ja gynekologin mielipiteet Minervasta. On tärkeää, että meillä on toimivat kontaktit myös Satasairaalaan ja yliopistollisiin sairaaloihin."


Minervasta apu lapsille ja nuorille

Astma

  • Spirometriatutkimus
  • Juoksurasitustesti

Allergia

  • Ruoka-ainealtistukset
  • Tabletti- ja pistossiedätys
  • Adrenaliinikynän käytön ohjaus

Ihottumat

  • Rasvausohjaus, sopivien perusvoiteiden löytäminen
  • Kortisonirasvausten ohjaus

Vauvahieronnan ohjaus
Lääkeinjektiot ja rokotukset

 

Lastensairaanhoitajan suora numero 040 832 5363