Minervalaisten saumaton yhteistyö korostuu koronarokotuksissa

Koronapandemian puhjettua vuoden 2020 keväällä huomio kiinnittyi nopeasti tautia vastaan kehitteillä oleviin rokottesiin. Suomen ensimmäiset koronarokotukset annettiin terveydenhuollon ammattilaisille ennen vuoden vaihdetta. Samoihin aikoihin käytiin julkista keskustelua yksityisten terveydenhuoltojen mukaan ottamiseksi koronarokotustoimintaan.

- Jo loppuvuonna meidän työterveysasiakkailtamme alkoi tulla asian tiimoilta kyselyitä ja toiveita, että myös me ottaisimme palvelutarjontaamme koronarokotustoiminnan, jos se olisi mahdollista, Minervan vastaava työterveyshoitaja Liisa Tolsa sanoo.

- Otimme keväällä yhteyttä Rauman kaupunkiin rokotustoiminnan mahdollistamiseksi. Sopimusten, lupa-asioiden, henkilökunnan koulutusten ja rokotustoiminnan organisoinnin valmistuttua rokotukset pystyttiin aloittamaan Satakunnassa yksityisissä työterveyshuolloissa toukokuun puolivälin tienoilla, ja olimme silloin ensimmäisten joukossa rokotuksia aloittamassa,

Heinäkuun loppuun mennessä Minervassa oli annettu yli 550 koronarokotetta. Tolsa on erityisen tyytyväinen siihen, että rokotehävikki on ollut hyvin vähäinen, mikä ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Minervassa käytettävään laimennettavaan Comirnaty-rokotteeseen liittyy paljon suunnittelua etukäteen.

- Kun rokotepullo otetaan jääkaapista, se tulee laimentaa käyttövalmiiksi kahden tunnin sisällä. Rokotepullosta saadaan kuusi rokoteannosta. Laimentamisen jälkeen rokoteannos on käyttökelpoinen kuuden tunnin ajan, joten rokotetilaisuudet vaativat näiden aikaikkunoiden vuoksi suunnitelmallisuutta ja resursseja. Jos henkilö ei syystä tai toisesta saapunutkaan rokotetta ottamaan, soittelimme asianomaiselle tai tarjosimme vapaana olevia rokoteannoksia rokotteita kyselleille työterveyshuollon asiakkaille, jotta rokotehävikiltä vältyttäisiin, Tolsa kertoo.

Yksityishenkilöitä Minervassa ei Rauman kaupungin ja Minervan välisen sopimuksen nojalla rokoteta, vaan ainoastaan työterveyshuollon asiakkaita. 

Koko henkilökunnan yhteinen ponnistus

Koronarokotuspäiviä järjestetään sekä Rauman että Euran toimipisteellä. Raumalla rokotuspäiviä pidettiin kesä-heinäkuussa 1–2 kertaa viikossa, useimmiten keskiviikkoisin ja perjantaisin. Ensimmäisen rokoteannoksen jokainen on voinut valita nettiajanvarauksen kautta. Toisen annoksen rokotusajat henkilöt saivat ensimmäisen rokotuksen yhteydessä julkisen puolen tapaan. Toisen rokoteannoksen rokotustilaisuudet alkavat 11. elokuuta.

Tolsa antaa suuren tunnustuksen työterveyshuollon aktiivisille asiakkaille, jotka ovat innokkaasti hakeneet rokotuksia sekä Minervan sitoutuneille työntekijöille. Koronarokotteiden systemaattinen ja 100 % tehokas jakelu on ollut henkilökunnalta iso ponnistus. Yksi rokotetiimi koostuu sairaanhoitajasta ja/tai terveydenhoitajasta ja työterveydenhoitajasta, joista yksi rokottaa ja yksi kirjaa rokotustiedot potilastietojärjestelmään ja valtakunnalliseen rekisteriin. Rokotuspäivinä Minervan Rauman toimipisteellä on kahden rokotustiimin lisäksi 1–2 henkilöä vastaanottamassa ja opastamassa rokotteenottajia aulassa. Myös rokotuksista vastaavan lääkärin tulee olla talossa läsnä mahdollisten konsultointi- ja ongelmatilanteiden varalta.

Kaikkiaan yksi rokotuspäivä sitoo 6–8 työntekijää riippuen rokotusannosten määrästä. Jos rokotettavien määrä on suuri, annosten laimentamiseen tarvitaan myös lisäresursseja, sillä kaikkia rokoteannoksia ei voida yhdellä kerralla laimentaa valmiiksi niiden rajallisen säilyvyyden vuoksi.

- Koronarokotustilaisuudet ovat poikkeuksellisen organisoituja suuren henkilökunnan määrän, tilojen, turvavälien ja 15 minuutin seuranta-ajan myötä. Kaikkien rokotteiden jälkeen on suositus jäädä seurantaan mahdollisten reaktioiden varalta. Nyt, kun kyseessä on uusi rokote, tuota seurannan aikarajaa on vaan valvottu tarkemmin kuin koskaan, Tolsa selittää.

- Meillä Minervassa on aina toiminut sisäinen yhteistyö loistavasti, mutta nyt me nostimme sen aivan uudelle tasolle. Työntekijöiden ja tiimien välinen kommunikointi ja työskentely on ollut erinomaista, yhteishenki on ollut käsinkosketeltavaa. Kaikki ovat halunneet olla mukana täysillä, vaikka päivät ovat olleetkin usein kiireisiä ja pitkiä. Ja täytyy muistaa, että tämän kaiken olemme tehneet muiden töiden ohella; työterveyshuollon toiminta, vastaanotot, puhelinpalvelut ja ajanvaraukset ovart toimineet koko ajan normaaliin tapaan.

Rokote suojaa myös lähipiiriä

Elokuun loppuun mennessä noin 80,2 % yli 12-vuotiaista suomalaisista on saanut vähintään yhden koronarokoteannoksen. Rokottamattomia on kuitenkin edelleen runsaasti. Satakunnan työterveyshuoltojen rokotustoiminta etenee Rauman kaupungin ja Satasairaalan hyvässä koordinoinnissa, ja mikäli rokoteohjelmaan tulee muutoksia tai päivityksiä, tieto kulkeutuu välittömästi myös Lääkärikeskus Minervaan.

Jos et ole vielä hakenut omaa rokotettasi, varaathan ajan mahdollisimman pian. Rokotteen ottamisella suojaat itseäsi vakavalta koronavirustaudilta ja suojaat myös muita tartunnan saamiselta ja kukapa meistä ei haluaisi suojella läheisiään?

 

Faktoja BioNTech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotteesta

  • Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia, säilöntäaineita eikä tehosteaineita
  • Vaikuttavana aineena on lähetti-RNA:ta (mRNA) eli ribonukleiinihappoa, joka sisältää SARS-CoV-2-viruksen pintaproteiinin valmistusohjeen, mutta ei elävää virusta
  • Rokote sisältää pienen määrän polyetyleeniglykolia (PEG) eli makrogolia. Apuaineena on suoloja, sokereita, rasvoja ja vesi
  • Rokotetta suositellaan myös raskaana oleville ja imettäville

Lähde: THL