Minervan työterveyshuollossa on asiakasryhmä, joka vaatii hieman erilaista näkökulmaa työpaikkakäynneille. Ensimmäisellä maatalousasiakkaan tilakäynnillä loppuvuonna 2015 maatilan koneet ja muut erikoisuudet aiheuttivat minervalaisissa innostusta sekä kiinnostusta.
– Meillä oli ProAgrian asiantuntija mukana, sillä maatalous oli meille kaikille niin uusi osa-alue omine lainalaisuuksineen. Saamme ProAgriasta yhä hyvää tukea ja heidän asiantuntijansa tulee aina mukaan uusien maatalousyritysten tilakäynneille, kertoo työterveyshoitaja Nina Hohtari.
Hohtarin mukana maatiloilla käyvät myös työfysioterapeutti Ilkka Kukkonen sekä tarvittaessa työterveyslääkäri Pasi Gorski. Maatalousasiakkuuksia on kasvatettu vuosien varrella maltillisesti.
– Maatalousasiakkaiden hallittu määrä takaa yksilöllisen ja laadukkaan palvelun. ProAgrian asiantuntijoilta olemme saaneet hyvää oppia maatalouden erityispiirteistä. Me pystymme kiinnittämään paremmin huomiota ihmisiin, altisteisiin ja riskeihin, Hohtari kuvailee.
– Esimerkiksi liikunta- ja tukielinten ongelmissa metsästämme mahdollisia kuormitteita työnkuvissa, oli kyseessä sitten metallipaja tai navetta, Kukkonen jatkaa.
Jo itsessään tilalle meneminen on heidän mukaansa muista yrityksistä poikkeavaa, kun maatiloilla mennään aina asiakkaan kotiin.
– Nyt kun olemme käyneet vuosien varrella tiloilla enemmän, ovat kokemus ja tiedonjano vain kasvaneet, Hohtari jatkaa.
Nahkakantisesta koneestakin on pidettävä huoli
Hohtari ja Kukkonen ovat havainneet psykososiaalisten kuormitteiden kasvaneen viime vuosina, mitkä lisäävät kuormaa jo muutenkin pitkäkestoisten ja sesonkiluontoisten työjaksojen päälle.
– Kyllä tänä päivänä maanviljelijät ovat todella tiukoilla myös henkisesti. Työterveystarkastuksissa menee keskusteluihin entistä enemmän aikaa, kun aikaisemmin hyvin toimeen tulleet tilat joutuvat miettimään lomautuksia tai maksukykyä, Hohtari kertoo.
– Maataloudessa työkuormitteet ovat pitkäkestoisia, kun paahdetaan pitkää päivää. Varsinkin sesonkiaikana työ on intensiivistä ja ilman säännöllisiä taukoja. Meidän pitää muistuttaa myös taukojen tärkeydestä ja ergonomisista työasennoista. Nahkakantisestakin koneestakin täytyy pitää huolta. Ihminen on omalle tekemiselleen niin sokea eikä näe, miten voisi asioita tehdä toisin. Toiminnalliset epäkohdat näkee ulkopuolisena paremmin, Kukkonen huomauttaa.
Minervassa on otettu käyttöön Melan työterveyshuoltosovellus, mikä helpottaa maatilojen, Melan sekä Minervan välistä tiedonkulkua. Tämän lisäksi uutena on MTK:n kanssa tehty puitesopimus, joka takaa sen, että Minervan toiminta on MTK:n arvojen mukaista.
Lempeää mutta kovaa työtä
Ensimmäinen Minervan maatalousasiakas oli euralainen kotieläin- ja kasvinviljelytila NiittyFarmi Oy. Työterveyspalveluiden siirtäminen kunnalliselta Minervalle oli helppo ratkaisu.
– Perheemme oli asioinut Minervassa jo vuosia, joten tuntui luontevalta siirtää myös tilan palvelut Minervaan. Yhteistyö on ollut sujuvaa alusta asti ja arvostamme nopeaa reagointia. Tilakohtainen toimintasuunnitelma takaa juuri meille sopivat palvelut ja esimerkiksi työterveystarkastusvälit, kertoo yrittäjä Heikki Puputti.
– Olemme työstä innostuneita kuin vasikat keväällä! Olemme vuosien varrella oppineet toistemme työtavat ja meillä on hauskaa. Lääkärimme Pasi Gorski on hyvä lisä kokonaisuuteen. Kaikki maatilat ovat erilaisia omine erityispiirteineen. Maatalous on täysin oma maailmansa. Maatalousyrittäjyys on elämäntapa! Kunnioitamme maanviljelijöiden kovaa sitoutumista ja haluamme tämän myös tuoda heille ilmi, Hohtari summaa.