Töissä Minervassa

Ihohuolien kanssa ei kannata jäädä yksin

Ihotautilääkäri kohtaa työssään kaiken ikäisiä potilaita. Anna Laine on Minervan tuorein vahvistus tällä tärkeällä osa-alueella. Avoimella ja luottamuksellisella keskustelulla asioihin saadaan selvyys ja löydetään oikeat hoitomuodot.

Lääkärikeskus Minervan Rauman toimipisteessä huhtikuun alkupuolella aloittanut ihotautilääkäri Anna Laine pitää vastaanottoa Kalliokadulla jokaisen viikon perjantaina.

– Minuun oltiin Minervasta jo vuosi sitten yhteydessä, sillä heille oli tullut tietoon, että valmistuisin ihotautilääkäriksi. Sain vastaavia yhteydenottoja myös muualta, mutta olen kuullut Minervasta niin paljon hyvää, että kiinnostuin heti tästä mahdollisuudesta, Laine kertoo

– Tiesin, että täällä kohdellaan työntekijöitä ja potilaita hyvin. Ilmapiiriä on kehuttu paljon ja vaikka olen vasta aloittanut, olen saanut huomata itsekin tämän asian. Osa täällä työskentelevistä lääkäreistä oli entuudestaan tuttuja.

Laine on alkujaan kotoisin Tampereelta, josta tie vei Turkuun lääketieteellisen opintoihin. Vuonna 2011 lääketieteen lisensiaatiksi valmistunut Laine suuntasi Raumalle ja työskenteli vuosien aikana sekä Satasairaalassa että TYKSissä. Hän erikoistui ihotauteihin alkuvuodesta 2021.

– Lääkärin työssä saan auttaa ihmisiä ja ratkaista heidän ongelmiaan. Onnistumisten kautta saa itsekin lisää virtaa. Opiskeluiden aikana huomasin ihotautien kiinnostavan minua monipuolisuutensa vuoksi. Ihotaudit ovat vaivoja, jotka ovat nähtävillä. Ehkä visuaalinen puolikin veti minua tämän erikoistumisen suuntaan.

Fyysinen ongelma voi kasvaa myös henkiseksi

Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkärin alaa ovat ihon, kynsien ja hiusten sairauksien sekä sukupuolitautien hoito. Laineen lisäksi Minervassa ihotautilääkäreinä työskentelevät erikoislääkärit Leena Laurikainen ja Laura Raiko.

– Hoidamme erilaisia ihottumia, ihosyöpiä, allergioita ja sukupuolitauteja. Tyypillisimpiä syitä ovat aknesta, atooppisesta ihottumasta ja psoriaksesta johtuvat ongelmat. Kaikki ihoon liittyvät haasteet ovat näkyvissä, mikä tekee niistä helposti ajan myötä myös henkisen, itsetuntoon vaikuttavan ongelman, Laine muistuttaa.

– Usein potilailla on jo valmiina erilaisia ajatuksia, mistä asiat voisivat johtua, mutta niitä ei uskalleta sanoa ääneen. Kannustan ottamaan rohkeasti yhteyttä ja kertomaan omista huolistaan. Avoimella ja luottamuksellisella keskustelulla asiat eivät jää käsittelemättä ja kasva patoutuessaan isommaksi ongelmaksi.

Vaikeusasteesta riippuen aknen hoitomuotoja voivat olla erilaiset voiteet, antibiootit ja vahvimpana vain ihotautilääkärin määräyksellä käytettävä retinoidi-lääkitys. Tutkimuksiin kannattaa hakeutua myös mikäli iholle ilmaantuu poikkeavia luomia, kroonisia haavoja tai ihottumia.

– Osa ihosairauksista on periytyviä, mutta ihottumaan voivat vaikuttaa myös auringonvalo sekä erilaiset allergiat, kuten siitepölyallergia. Ihon ja luomien muutoksia tulee seurata. Jos jotain epäilee, kannattaa ottaa rohkeasti mahdollisimman aikaisessa vaiheessa meihin yhteyttä, Laine painottaa.