Ihminen intohimoammatissa

Kun Kristiina Salonen siivosi maaliskuun lopulla Eduskuntatalon työhuonettaan, hänen sydämessään huokui kiitollinen haikeus. 12 vuoden ura kansanedustajana oli päättymässä omasta aloitteesta, ja edessä siinsivät uudet tuulet Satakunnan maakuntajohtajana.

Hän oli jo ilmoittanut asettuvansa ehdolle kevään 2023 eduskuntavaaleissa, kun maakuntajohtajan paikka tuli hakuun.

– Maakuntajohtajan tehtävässä moni asia osui yhteen ajatusteni ja toiveideni kanssa. Saisin hyödyntää kokemusta, kontakteja ja verkostoja, sekä jatkaa intohimoani asioihin vaikuttamiseen ja työskennellä Satakunnan menestyksen eteen, Salonen kertoo.

– Tehtävänämme on huolehtia alueen kehittämisestä niin elinympäristönä kuin elinkeinorakenteeltaankin. Ajamme Satakunnan etua. Edistämme väestön hyvinvointia esimerkiksi ympäristön, koulutuksen ja liikkuvuuden edellytyksistä huolehtien. Seuraamme toki, miten hyvinvointialue tulee järjestämään ja sijoittamaan palvelunsa.

Satakuntaliiton ja Satakunnan hyvinvointialueen yhteisiksi intresseiksi Salonen nostaa varautumisen ja osaavan työvoiman, kuten lääkärien ja hoitajien, riittävyyden myös jatkossa.

– Yksityisen sektorin sosiaali- ja terveydenalan toimijat ovat jatkossakin tärkeässä roolissa vastaamassa kasvavaan palvelutarpeeseen. Tunnen Minervan vuosien ajalta ja arvostan perheyrityksen arvoja, jotka kantavat tässäkin terveydenhuollon murroksessa.

– Näiden arvojen mukaisesti halutaan ensisijaisesti palvella ja auttaa ihmistä lähellä. Yrityksen kasvollinen omistajuus osoittaa sitoutumista alueella ja siten vastuuta satakuntalaisista. Inhimillisiä, asiakasta kuuntelevia arvoja toivoisi näkevän enemmänkin.

Maailma työpöydällä

Sekä maakuntajohtajan että kansanedustajan työt ovat intohimoammatteja. Kutsumus ei katso kellonaikaa, joten työn ja vapaa-ajan raja on häilyvä.

– Itseltään paljon vaativana ihmisenä minulla on ikään kuin koko maailma työpöydällä. Kansanedustajana mietti usein, että pystyykö tekemään riittävästi ja onko saanut kaikki asiat hoidettua, Salonen kertoo.

Perhe on voimavara, jonka avulla jaksaa nopeita muutoksia sisältäviä pitkiä työpäiviä. Alle kouluikäisen tytön äitinä Salonen kertoo kipuilleensa sen kanssa, että asui aiemmin osan viikosta Helsingissä. Lomien pitäminen on vaikeaa, sillä ympäröivät asiat liittyvät jollain tavalla työhön.

– Avatessani lehden tai television nousee usein esiin jokin asia, joka pitää selvittää. Se kuormittaa, mutta kun työ on intohimo, jaksaa sen avulla uskomattomia asioita. Huolehdin jaksamisestani hyvillä yöunilla ja liikunnalla.

Johtamistyössä Salonen panostaa avoimuuteen ja luottamukseen. Nämä yhdessä osallistamisen kanssa luovat työyhteisöön arvostusta, mikä tuottaa tuloksia ja työhyvinvointia.

– Asiantuntijaorganisaation johtajana peilaan sitä, miten omat työntekemisen tavat toimivat esimerkkinä. On johdettava itseään niin, että asettaa selkeät rajat, vaikka onkin tavoitettavissa.

KRISTIINA SALONEN

  • Työskenteli 12 vuotta kansanedustajana
  • Hän aloitti Satakunnan maakuntajohtajana 1.4.2023
  • Salonen asuu Raumalla miehensä ja 6-vuotiaan tyttärensä kanssa