Älä anna vaihdevuosioireiden häiritä elämääsi

Menopaussi eli vaihdevuodet viittaavat ikävaiheeseen, jolloin munasarjojen aktiivinen toiminta ja estrogeenin tuotanto loppuvat, hedelmällinen ikä päättyy ja kuukautiset loppuvat. Tavallisimmin vaihdevuodet alkavat 45–55-vuotiaana, mutta normaali vaihteluväli on 40–60 ikävuotta.

Mistä tunnistaa vaihdevuosien alkaneen?

Tavallisia menopaussin oireita ovat mm.

  • yöhikoilu

  • kuumat aallot

  • tavallista suurempi mielialan vaihtelu

  • väsymys

  • ärtyisyys

  • limakalvojen kuivuus

  • seksuaalinen haluttomuus

  • virtsatieinfektioiden kasvanut määrä

– Oireiden määrä ja kesto vaihtelevat yksilöittäin suuresti. Joillakin ainut selkeä merkki vaihdevuosista on kuukautisten pois jääminen, kun taas toisilla voi olla hyvin voimakkaita oireita, esimerkiksi yöhikoilua, kuumia aaltoja tai mielialan laskua, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pekka Ylitalo kertoo.

Milloin lääkäriin?

Vaihdevuosien alkamista ei itsessään tarvitse todeta tai tutkia. Yleisenä ohjeistuksena on kuitenkin lisätä kalsiumin ja D-vitamiinin määrää vaihdevuosien aikana.

Jos kuitenkin ilmaantuu häiritseviä vaihdevuosioireita, kannattaa rohkeasti varata aika gynekologin vastaanotolle.

– Arkea tai työkykyä häiritsevien oireiden kanssa ei tarvitse turhaan kärsiä, vaan tilannetta kannattaa pohtia yhdessä ammattilaisen kanssa. Hoitovaihtoehtoja on useampia ja sopiva hoito valitaan aina yksilöllisesti.

Miten vaihdevuosioireita hoidetaan?

Voimakkaisiin vaihdevuosioireisiin määrätään usein hormonikorvaushoito, jossa kehon luonnollista estrogeenin vähenemistä tasapainotetaan suun, geelin tai laastarin kautta saatavalla estrogeenilla. Hoidon rinnalla otetaan lisäksi keltarauhashormonia.

Jos ainoa vaiva on esimerkiksi kuivat limakalvot, voidaan käyttää paikallista estrogeenivalmistetta.

– Vaikka hormonikorvaushoidon tiedetään lisäävän hienoisesti riskiä rintasyöpään, ei sitä kannata pelätä liikaa. Lyhyessä hoidossa riskilisä on pieni ja hoito voi lievittää merkittävästi vaihdevuosien voimakkaita oireita ja nostaa sitä kautta huomattavasti elämänlaatua, Ylitalo sanoo.

Minervan naistentauteihin erikoistuneet lääkärit käyvät aina yksilöllisesti läpi tilanteen, riskit ja hoidon. Apua vaihdevuosioireisiin saat toimipisteissämme Porissa, Raumalla ja Eurassa – varaa aika netissä tai soittamalla ajanvarausnumeroon.