Ravitsemusterapia

Ravitsemusterapiassa käsitellään syömiseen ja ruokailuun liittyviä haasteita. Ravitsemuksella on tärkeä rooli useiden sairauksien hoidossa sekä ennaltaehkäisyssä, ja ohjaus perustuu aina tutkittuun tietoon. Tyypillisiä syitä hakeutua ravitsemusterapeutille ovat ylipaino ja painonhallinnan ongelmat, toiminnalliset vatsavaivat, keliakia, dyslipidemiat, diabetes, vajaaravitsemus, allergiat ja muut erityisruokavaliot sekä syömishäiriöt.

Vastaanotolle voi hakeutua matalalla kynnyksellä mikäli jokin omassa ruokavaliossa tai syömiskäyttäytymisessä mietityttää. Vastaanotolla kartoitetaan asiakkaan ruokailutottumukset ja sen perusteella tehdään hoitosuunnitelma. Ohjaus on asiakaslähtöistä eli ratkaisuja etsitään keskustelun avulla asiakasta kuunnellen.

Tarkoitus on tunnistaa asiakkaan omat voimavarat ja asettaa realistisia tavoitteita elämäntilanne huomioiden. Esimerkiksi painonpudotus ei ole pelkästään kaloreiden laskemista ja punnitsemista, vaan siihen vaikuttavat muun muassa uni, työ, psyykkinen vointi, liikuntatottumukset ja ihmissuhteet.

 

Heidi Hirsimäki

Ravitsemusterapeutti