Urologia

Urologia on kirurgian erikoisala, joka on keskittynyt virtsanerityselimistön ja virtsaelinten tutkimukseen ja hoitoon. Urologi hoitaa munuaisten, virtsajohtimien, virtsarakon, eturauhasen, virtsaputken, peniksen ja kivespussin sairauksia.

Urologiset vaivoja saattaa ilmetä missä tahansa iässä sekä miehillä että naisilla. Osa vaivoista voi olla toiminnallisia, mutta myös esimerkiksi virtsakivet ja syöpätauditkin ovat mahdollisia. Tyypillisiä lisätutkimusmenetelminä lääkärintutkimuksen lisäksi ovat ultraäänitutkimukset ja taipuisalla tähystimellä suoritettava virtsarakon tähystys sekä laboratoriotutkimukset.

Urologiset tutkimukset ovat paikallaan, jos havaitsee virtsaamisen vaikeaksi, suihku on heikko eikä rakko tyhjene kunnolla. Samoin, jos yöllä pitää käydä virtsaamassa useammin kuin kaksi kertaa tai jos ilmenee pakkovirtsaamisoiretta tai virtsassa on verta.

Erektio-ongelmien hoito on tavallista urologin työkenttää. Jos erektio toimii aikaisempaa huonommin, aamuerektiot ovat poissa tai seksihalut heikenneet, käynti urologilla on paikallaan.

 

Pekka Kinnala

Kirurgian ja urologian erikoislääkäri