Lastentaudit

Lapsi potilaana on selkeästi erilainen kuin aikuinen. Vastasyntyneen vauvan ja toisaalta 16-vuotiaan nuoren vastaanotto eroaa myös huomattavasti toisistaan.

Ikätasoinen kehitys varmistetaan jokaisella käynnillä, vaikka siitä ei erikseen mainintaa kertomukseen tehtäisikään. On lukuisia sairauksia, jotka ilmaantuvat ja tulevat diagnosoitaviksi vasta kasvun ja kehityksen myötä. Eri ikäinen lapsi vaatii tutkimisen ja vastaanottotapahtuman soveltamista ikätason mukaan. Lapsi tutkitaan yleensä aina kokonaisvaltaisesti, riippumatta esimerkiksi siitä, mitä vanhemmat epäilevät.

Lapsen kliininen tutkiminen suoritetaan pääasiallisesti samalla tavalla. Ei siis tutkita yleensä vain pelkkää korvaa tai ihoa – lapsi tutkitaan päästä varpaisiin, oli esitetty ongelma sitten missä tahansa. Lapsen tärkein apu tutkimustilanteessa on jämäkkä aikuinen. Lapselle täytyy olla rehellinen – jotkut toimenpiteet aiheuttavat kipua. Loogisesti ja rehellisesti käyttäytyvä aikuinen lisää lapsen turvallisuutta.

Huutava/itkevä lapsi vastaanotolla ei ole merkki epäonnistumisesta, koska on aivan normaalia, että lapsi itkee toisinaan. Perusteelliseen kliiniseen tutkimukseen kuuluu vaatteiden riisuminen, vaikka lapsi olisikin eri mieltä. Tuki- ja liikuntaelinten tutkiminen (jalkakivut, ontuminen, tapaturmat, ”kasvukivut”) aloitetaan tutkimalla koko tukiranka päästä varpaisiin.

Korvien tutkiminen on yleensä kivutonta ja se kannattaakin tehdä ennen mahdollista huutopunerrusta. Joitakin korvia, ikävä kyllä, täytyy puhdistaa, jolloin tuntemusta korvakäytävässä on varmuudella – ei saa kertoa, että se ei satu.

Jokaisen vanhemman olisi hyvä opetella lapsen kiinnipitoasento. Lapsi ei rikkoudu, vaikka ote olisikin jämäkkä. Nieluun katsominen voi olla epämiellyttävää, koska kun kunnolla katsotaan, tulee yökkäys ja itku sen jälkeen. Sen vuoksi se kannattaakin jättää viimeiseksi toimenpiteeksi.

Yleisimpiä diagnooseja lastenlääkärin vastaanotolla ovat tietenkin eri infektiot. Krooniset tulehdussairaudet ovat nimensä mukaisesti pitkäaikaisia ja liitetään myös usein infektioihin. Näitä ovat astma, reumataudit, borreliainfektiot ja diabetes. Lisäksi allergiat siitepölyille ja eri ruoka-aineille ovat hyvinkin tavallisia. Lastenlääkärin vastaanotolle hakeutuu myös erittäin usein tuki- ja liikuntaelinongelmaisia. Lapsen oire voi olla esimerkiksi pelkästään ontuminen.

Mikä tahansa lapsen terveysongelma lopulta onkaan, on lastenlääkärin vastaanotto ensimmäinen paikka, missä sitä kuuluu pohtia. Pediatrin vastaanotolla lapsi tutkitaan kokonaisuudessaan ja laitetaan mahdollisiin jatkotutkimuksiin tai hoitoihin löydöksien perusteella. Ongelma voi olla mikä tahansa psyykkisistä ongelmista kirurgisiin ja lapsi ohjataan tai lähetetään paikkaan missä ratkaisu ongelmaan on löydettävissä.

 

Iiro Heino

Yleislääkäri, lastentauteihin erikoistuva

Urpo Hyödynmaa

Lastentautien erikoislääkäri, työterveyslääkäri, yleislääkäri

Sofia Kalasniemi

Lastensairaanhoitaja

Niina Koivisto

Lastentautien erikoislääkäri

Sari Malmi

Lastenkirurgian erikoislääkäri

Elina Ylitalo

Yleislääkäri, lastenneurologiaan erikoistuva