Neurologia

Neurologian erikoisalaan kuuluu hermoston eli aivojen, selkäytimen ja ääreishermojen sekä lihassairauksien tutkiminen, hoito ja kuntoutus.

Neurologin tärkein diagnostinen työkalu on potilaan kertomus oireistaan. Lisäksi neurologi suorittaa kliinisen tutkimuksen eli tutkii mm. lihasvoimia, tuntoa, refleksejä ja aivohermojen toimintaa käsin ja erilaisia tutkimustyökaluja käyttäen. Tarvittaessa hän käyttää taudinmäärityksessä apunaan mm. erilaisia laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia, hermo- ja lihastoiminnan mittauksia ja neuropsykologien asiantuntemusta.

Neurologiset oireet ja sairaudet ovat yleisiä, näitä ovat esimerkiksi krooninen päänsärky, jännityspäänsärky ja migreeni, muistivaikeudet, vapina ja puutumisoireet tai lihasheikkous.

Kroonisiin neurologisiin sairauksiin käytetään usein pitkäaikaista lääkehoitoa. Esimerkiksi Alzheimerin tautiin ja Parkinsonin tautiin on olemassa lievittävää ja taudin etenemistä hidastavaa lääkehoitoa – epilepsiakohtaukset saadaan usein jopa täysin estetyksi lääkityksellä. Hoidon seuranta tapahtuu yleensä neurologin toimesta.

Neurologin vastaanotolle pääsee myös ilman lähetettä.