minerva_kuvapankki_2409-51

Minervan keväällä 2020 perustettu hengitystieinfektiovastaanotto on ehtinyt vuoden aikana tulla tutuksi monelle raumalaiselle. Sinne saapuminen on tehty turvalliseksi ja näytteet otetaan drive-in-periaatteella, joten asiakkaan ei tarvitse nousta autosta.

– Meillä on desinfiointipullo kädessä jatkuvasti ja puhdistamme tiloja niin paljon kuin mahdollista, laboratoriohoitajien esihenkilö Satu Julin kertoo.

Paikalle voi saapua myös kävellen, jolloin asiakasta varten on varattu tuoli näytteenottoa varten.

– Jokaisen koronanäytteenoton jälkeen asiakkaan käyttämä tuoli ja kahvat desinfioidaan, Julin huomauttaa.

Minervan hengitystievastaanotossa työskentevät samanaikaisesti lääkäri ja laboratoriohoitaja. Laboratoriossa tehdään tarkasti ja huolellisesti työtä, jotta kaikkia asiakkaita voidaan palvella hyvin – ja että kaikki hoituu, kuten Minervan ydinarvoihin kuuluu.

Hyvän asiakaskokemuksen takaamiseksi työ infektiovastaanotolla vaatii minervalaisilta tavallista enemmän. Tavallisen kevyehkön työasun sijaan hoitajat ja lääkärit ovat kauttaaltaan verhoutuneet suojapukuihin ja -välineisiin, joten päivän päättyessä hiki on usein otsalla kovakuntoisellakin lääketieteen ammattilaisella.

Työ on fyysisesti ja henkisesti normaalia kuormittavampaa ja sen Julin ottaakin huomioon työvuoroja suunnitellessaan.

– Vastaavan henkilön asemassa kysyn kaikilta säännöllisesti miten menee ja varmistan, että työ ei käy liian raskaaksi. Tehokkaan suojautumisen ansiosta monet kuitenkin kokevat olonsa töissä turvallisemmaksi kuin ruokakaupassa.

Juho Nummelle työ infektiovastaanotolla sopii hyvin

Hengitystieinfektiovastaanotolla työskentelyä yleislääkäri Juho Nummi kuvailee työtä päivystystyyliseksi. Työlista täydentyy päivän aikana ja päivät välillä venyvät ja se sopii Nummelle hyvin.

– Pidän urakkatyöstä, jossa listat ja aikataulut muuttuvat sekä vastaanottoajat ovat lyhyempiä. Ilmoitin heti viime keväänä olevani halukas työskentelemään infektiovastaanotolla, Nummi sanoo.

Infektiovastaanotossa lääkäreillä ja hoitajilla on yllään suojahaalari, käsineet, FFP2-maski ja visiiri. Suojautuminen estää tehokkaasti tartunnalta, mutta tuo lisähaasteen työskentelyyn.

– Maski saa silmälasit huurtumaan, suojahaalari hikoiluttaa ja haalarin huppuun stetoskooppia varten leikatut reiät ovat välillä haastavat löytää, Nummi kuvailee.

Suojapuvun luomista haasteista huolimatta varsinainen lääkärin työ ei juurikaan eroa tavallisesta arjesta ja Nummi pitää infektiovastaanotolla työskentelystä. Vastaanotolla väistämättä kohtaa myös koronapositiivisia henkilöitä. Ajatus virusta kantavan asiakkaan kohtaamisesta ei huoleta kokenutta lääkäriä, vaikka ennennäkemätön pandemiatilanne herättikin aluksi kysymyksiä myös Nummella.

– Aluksi korona pelotti ihan yleisesti. Vaikka luotin jo silloin meidän suojavarusteisiimme, mietin, jos tauti kuitenkin kulkeutuu mukanani kotiin. Enää ei pelota, kun asian kanssa olen oppinut elämään. Turvatoimet ja suojavarusteet ovat hyvät ja koronarokotteenkin olen jo saanut.

 

____________________________

Lääkärikeskus Minervan koronatestaus palvelee aivan Rauman keskustassa. Koronatestaukseen saapuminen on helppoa ja turvallista. Näytteet otetaan Minervan parkkikatoksessa drive-in-periaatteella, joten asiakkaan ei tarvitse nousta autosta. Kävellen saapuvia varten paikalle on varattu tuoli näytteenottoa varten.

Keväällä 2020 perustetun hengitystieinfektiovastaanoton sisäänkäynti sijaitsee rampin takana avautuvan parkkikatoksen oikealla laidalla. Vastaanotolle ohjataan kaikki potilaat, joilla on hengitysinfektio-oireita tai muita koronaviruksen tautikuvaukseen luokiteltavia oireita. Arvio tilanteesta tehdään aina sairaanhoitajan kanssa, minkä vuoksi nettiajanvaraus ei ole hengitystieinfektio-oireisten käytössä. Ajan saa varattua puhelimitse tai työterveyshuollon kautta.

Erillisen infektiovastaanoton ansiosta kaikkia asiakkaita pystytään palvelemaan turvallisesti.

Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa

Varaa etävastaanottoaika lääkärillemme, jos oireenne eivät vaadi käyntiä Minervan hengitystieinfektiovastaanotolla. Varataksesi ajan soitathan numeroon 02 8380 800. Lääkärimme tekee tarvittaessa lähetteen testiin. Koronavirustestiin vaaditaan aina lääkärin lähete.

Koronavirustestin hinta on 198 € (98 € kelakorvauksen jälkeen) sisältäen suojainkulut.

Etävastaanoton hinta on 39,80 €–60,20 € (kelakorvauksen jälkeen 32,80 €–49,70 €), jonka lisäksi tulevat toimistomaksu ja mahdolliset laskutuskulut 12 €

Jos kärsit ylähengitystie- tai suolistoinfektio-oireista (yskää, nuhaa, hengenahdistusta, lihassärkyä, korva/kurkkukipua, kuumetta, ripuli) ja oireesi vaativat käynnin lääkärillä, soitathan ajanvaraukseemme, jotta voimme varata sinulle ajan hengitystieinfektiovastaanotollemme Raumalle.