Krista Uusi-Kartano kädessään Ventipress-laite.

Ihotautien sairaanhoitaja Krista Uusi-Kartano aloitti vastaanoton pitämisen Lääkärikeskus Minervassa syksyllä 2020. Hän työskentelee Minervassa iltaisin kolmesti viikossa. Raumalainen Uusi-Kartano on alun perin koulutukseltaan sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja ja taustalla on pitkä työkokemus Rauman aluesairaalasta. 

– Työskennellessäni kirurgian poliklinikalla sain työparikseni kaksi ihotautilääkäriä. Heidän kauttaan itsellänikin heräsi kiinnostus ihotauteja kohtaan ja noin viisi vuotta sitten kävin ihotauteihin syventävän koulutuksen, Uusi-Kartano kertoo.

Ihotautien sairaanhoitajan työhön kuuluvat muun muassa ihon perushoidon ja rasvojen käytön ohjaus, haavojen hoito, syylien jäädytyshoito, siedätyshoidot, ihotautien hoitoon käytettävien lääkkeiden ohjaus ja niihin liittyvien turvakokeiden seuranta sekä erilaiset laitteilla tehtävät hoidot.

Uusi-Kartanon myötä Minervassa on nyt mahdollista tarjota palvelua ihosairauksien hoitoon entistä paremmin.

Ihosairauksia hoidettiin talossa aiemmin SUP-hoidolla. Syksyllä hoitomuoto sai kuitenkin väistyä UVB311-valohoidon tieltä. Hoitoa käytetään ihosairauksien kuten atopian, psoriasiksen, urtikarian, punajäkälän ja muiden ihottumien hoitoon. 

– Ensimmäisellä valohoitokäynnillä potilas menee seisomaan valokaappiin noin minuutiksi. Käyntikertojen edetessä aikaa pikkuhiljaa pidennetään. Pisin aika valohoitokerralle voi olla yli viisi minuuttia, jota käytetään vain psoripotilailla.

Ihottumien hoito vaatii valohoitoa yleensä noin 15 kertaa.

Laitetta hyödynnetään myös aurinkoihottumien ennaltaehkäisyssä. Hoidot aloitetaan usein alkukeväästä, koska käyntikertoja tarvitaan useita.

Uusina hoitomuotoina Ventipress ja iontoforeesi 

Syksystä lähtien Minervassa on saanut apua myös alaraajaturvotuksen hoitoon sekä käsien ja jalkojen liikahikoiluun. 

Ventipress eli painepuristushoito on tarkoitettu pääasiassa laskimoiden vajaatoiminnasta aiheutuvaan alaraajojen turvotuksen hoitoon. Ventipress-laitteen avulla pyritään ennaltaehkäisemään säärihaavojen syntyä.

– Potilaalle laitetaan reisiin asti yltävät “sukat”, joihin pumpataan ilmaa ylhäältä alas. Hoidon kesto on 15 minuuttia, ja se tehdään kolmesti viikossa paineen tehoa hiljalleen nostaen. Käyntejä jatketaan kunnes turvotus saadaan laskeutumaan tai jo muodostumaan ehtineet säärihaavat sulkeutuvat, Krista Uusi-Kartano kertoo.

– Tärkeänä jatkohoitona Ventipress-hoitojen jälkeen on tukisukkien käyttö.

Uusista hoitomuodoista iontoforeesihoitoa taas käytetään kämmenten ja jalkapohjien liikahikoiluun. Hoidossa kädet upotetaan laitteessa olevaan veteen, ja siihen johdetaan pieni sähkövirta. 

– Vesi ja sähkövirta kuulostavat varmasti monelle yhdistelmänä vaaralliselta, mutta lupaan, että tässä siitä on vain hyötyä eikä hoito satu. Käsiä pidetään vedessä 15 minuuttia sähkövirran hieman nipistellessä käsiä. Myös tässä hoitomuodossa tehoa eli sähkövirran määrää lisätään käynneillä pikkuhiljaa.

Hoito lamauttaa hikirauhasten toimintaa ja hikoilu vähenee. 

– Joillakin 10–15 kerran hoitokäynnit saavat hikirauhaset rauhoittumaan pitkäksikin aikaa, mutta toisilla hikoilu saattaa palata jo muutaman viikon jälkeen. Tällaisissa tapauksissa usein suosittelemme laitteen hankkimista kotiin.

Iontoforeesi-, Ventipress- ja valohoitoon tarvitaan kaikkiin lääkärin lähete kelakorvauksen saamiseksi.