Sairauksia on hoidettava, myös pandemian aikana

Yleistä koronaviruksesta ja sen aiheuttamasta taudista

Joulukuussa 2019 Kiinan Wuhanista lähti liikkeelle aiemmin tuntematon koronavirus, jonka aiheuttama COVID-19-tauti on tällä hetkellä globaali pandemia.  

Virus aiheuttaa valtaosalle ihmisistä vain lieviä, flunssamaisia oireita, jotka paranevat itsestään kotihoidossa. Osalle ihmisistä kehittyy voimakkaampia influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Tyypillisiä oireita tällöin ovat voivat kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, päänsärky ja lihassärky. Tauti voi myös edetä keuhkokuumeeksi. Iäkkäämmillä ihmisillä sekä henkilöillä, joilla on jokin yleiskuntoa heikentävä perussairaus, tauti voi olla erittäin vaarallinen. Vakavampaan tautimuotoon sopivia lääkehoitoja sekä taudilta suojaavaa rokotetta kehitetään ja tutkitaan parhaillaan kiivaasti, mutta tällä hetkellä näitä hoitovaihtoehtoja ei juurikaan ole tarjolla. 

Seuraamme Minervassa tiiviisti COVID-19-epidemian kulkua ja perustamme kaikki ohjeemme ja toimintatapamme THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistuksiin. 

Minervan toimitilat on suojattu  

Suojaamme sinua ja henkilöstöämme mahdolliselta korona-altistukselta, jotta voit tulla vastaanotoillemme hankkimaan apua muihin sairauksiisi ja vaivoihisi. 

Minervassa avattiin Raumalla 23.3.2020 erillinen hengitystieinfektiovastaanotto, jonne ohjaamme hoitoa tarvitsevat tulehduksellisista hengitystieoireista kärsivät asiakkaamme. Tällä toimella pidämme vastaanottotilat erillään. Eurassa ei oteta vastaan flunssaisia tai kuumeisia asiakkaita, vaan heidän ohjataan Rauman hengitystieinfektiovastaanotolle.

Minervan uusi etävastaaotto pandemian aikana 

Etävastaanotto on uusi helppo tapa ottaa yhteys Minervan lääkäriin. Aikaa ja vaivaa säästyy, kun vastaanotto hoituu kotoa käsin tai vaikka lomamökiltä. On paljon vaivoja, joissa lääkäri voi päästä diagnoosiin näkemättä sinua. Kuten tavallisella vastaanotolla, Minervan lääkäri haastattelee sinut huolellisesti ja esittää oireisiin ja taudin tilaan liittyviä kysymyksiä. Näiden selvittelyiden perusteella on mahdollista päästä diagnoosiin ja saada apua lukuisiin sairauksiin ja vaivoihin.

COVID-19-epidemian aikana uusi etävastaanottomme tarjoaa paljon etuja. Voit pysyä turvallisesti kotona eikä sinun tarvitse pelätä altistuvasi tai itse altistavasi ketään koronatartunnalle. Lue lisää etävastaanotostamme täältä.

Miten hoitaa muita oireitaan ja sairauksiaan pandemian aikana? 

Epidemian aikana on huomattu, että moniin perinteisiin sairauksiin, vammoihin ja vaivoihin ei enää uskalleta hakea lääkärin apua. Näin on tapahtunut sekä meillä Minervassa että useissa muissa terveydenhuollon toimipisteissä. Tämä voi pahimmillaan johtaa vaivan pahenemiseen ja pitkittymiseen, koska lääkärin apua ja arviota ei saatu ajoissa.  

Näin ei kuitenkaan tarvitse tapahtua, sillä Minervan etävastaanotto tarjoaa erinomaisen ja nopean tavan saada nopeasti lääkärin arvio omasta sairaudesta tai oireesta. Joskus on myös mahdollista, että lääkäri suosittaa etävastaanoton perusteella perinteistä käyntiä Minervassa. Tällöinkin on hyvä muistaa, että tavallisissa vastaanottotiloissamme et kohtaa ylähengitystie-infektiopotilaita, sillä hoidamme nämä sairaudet keskitetysti hengitystieinfektiosiivessämme. 

Yleislääkäri Juho Nummi pitää Raumalla vastaanottoa sekä hengitystieinfektiovastaanotolla että normaalilla puolella.