SOITA 02 838 0800 / Rauma       02 838 0880 / Eura

CALL 02 838 0800 / Rauma       02 838 0880 / Eura

Etusivu » Ajankohtaista » Loistathan sinäkin pimeässä?

Loistathan sinäkin pimeässä?

Marraskuun pimeys on täällä: auringonnousun ja -laskun väliin jää vain kuutisen tuntia valoisampaa aikaa. Sateisen harmaassa kelissä jalankulkijat jäävät autoilijoilta helposti huomaamatta, mutta heijastin/heijastinliivi auttaa jalankulkijaa näkymään liikenteessä pimeänä aikana.

Autoilija näkee kaukovaloilla ajaessaan pimeällä tiellä ilman heijastinta kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin päästä, ja lähivaloilla vasta noin 50 etäisyydeltä. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä jalankulkija näkyy autoilijalle kaukovaloilla yli 600 metrin ja lähivaloilla jopa 350 metrin etäisyydeltä.

Heijastin kannattaa kiinnittää valmiiksi kaikkiin takkeihin, koska pimeä voi yllättää. Riippuvat heijastimet heiluvat vapaasti ja näkyvät näin joka suntaan, mutta jousiheijastimet kannattaa laittaa tien puoleiselle sivulle, jotta autoilijat havaitsisivat ne paremmin. Heijastimien kanssa ei kannata säästellä, sillä mitä enemmän niitä on, sen paremmin jalankulkija loistaa pimeässä. Nykyään markkinoilta löytyy myös paljon ulkoilutakkeja, joissa on heijastinliiviä vastaava heijastusominaisuus.

Lemmikkieläimet eivät aina kulje omistajansa rinnalla, minkä vuoksi myös niiden näkyvyys tulee varmistaa. Autoilija voi nähdä heijastinta käyttävän jalankulkijan pientareella, muttei tiellä poukkoilevaa koiraa. Lemmikkieläimille on tarjolla heijastinliivien lisäksi muun muassa heijastastavia hihnoja. Tuplanäkyvyys tuo kaksinkertaisen turvan.

Lähde: Liikenneturva

 

PauliinaPuputti_LääkärikeskusMinerva_TTH12